Stijn Wijsman

Home
>
Stijn Wijsman

Over Stijn

1. Als het goed is beschikken jullie al over een nette foto/nette foto’s van mij, gemaakt tijdens de fotoshoot met de moeder van Jolien. Als je deze toch niet meer kunt vinden o.i.d. kan ik ze opsturen naar je!

2a. Ik heb afgelopen drie jaar de bachelor International Business Administration gestudeerd aan Tilburg University. Dit heb ik inmiddels afgerond. Aankomend jaar staat er voor mij een fulltime bestuursjaar op de planning, daarna ga ik waarschijnlijk een dubbele master in Strategic Management of Supply Chain Management / International Management volgen. 

2b. Zelf heb ik op de middelbare school ruim 4 jaar gedebatteerd en meegedaan aan allerlei landelijke en regionale toernooien. Na mijn middelbare schooltijd ben ik gestopt met zelf actief debatteren, maar in de plaats daarvan gaan jureren en (later) trainingen gaan verzorgen.

2c. Na een verplichte debatoefening bij een vak, om heel eerlijk te zijn weet ik niet meer of dit nou Geschiedenis, Maatschappijleer of Nederlands was, werd ik gevraagd om eens te komen kijken bij het debatteam van onze middelbare school. Ook al was ik hier verreweg de jongste beviel het erg goed en werd ik er door de jaren heen steeds enthousiaster over en gemotiveerder voor. 

2d. Aan het einde van mijn eerste jaar op de universiteit verzorgde ik een tweedaagse stoomtraining voor het Surinaamse team dat toentertijd meedeed aan de finale van de Benelux Debat Competitie. Achteraf gezien was dit voor mij het startschot van mijn “carrière” als trainer bij de Debatunie; in de twee jaar hierna heb ik menig workshop verzorgd, eerst vooral op middelbare scholen, maar later ook veel in het beroepsonderwijs. 

2e. Persoonlijk haal ik het meeste plezier uit de introducerende workshops. Wanneer je een volledig onervaren groep traint zie je hen binnen een paar uur vaak echt enorme stappen zetten en dat geeft erg veel energie. Nog mooier is het wanneer je leerlingen uit zo’n groep zó enthousiast krijgt dat ze zelf verder gaan met debatteren en lid worden van een debatteam of er zelfs zelf één opzetten.  

3. Een mooie debat-gerelateerde quote vind ik de volgende: 

“Don’t raise your voice, improve you argument” van Desmond Tutu. 

Er zijn veel “schreeuwende” mensen, zowel in de politieke arena als in het dagelijks leven, die slechte argumenten weten te verkopen als iets sterks. Door te oefenen met debatteren wordt het niet alleen makkelijker om door deze goed verpakte, maar slechte argumenten heen te prikken, ook zorgt het ervoor dat jouw eigen standpunten wél weloverwogen en goed onderbouwd zijn. Deze kritische blik en vaardigheid om je eigen argumenten te kunnen beoordelen en verbeteren is iets wat elke scholier of student verrijkt, ongeacht zijn/haar achtergrond, interesses, studierichting, carrièredoelen of wat dan ook. In mijn eigen studie en dagelijkse bezigheden (naast dit werk) staat debatteren bijvoorbeeld niet per se centraal, maar toch pluk ik op dagelijkse basis de vruchten van de vaardigheden die ik heb geleerd door zoveel met debatteren bezig te zijn. Deze ervaring geef ik graag zo goed mogelijk mee aan leerlingen!

4. https://nl.linkedin.com/in/spmwijsman